1. HABERLER

  2. SEKTÖR

  3. İNŞAAT MÜTEAHHİTLERİ KONFEDERASYONU BASIN AÇIKLAMASI
İNŞAAT MÜTEAHHİTLERİ KONFEDERASYONU BASIN AÇIKLAMASI

İNŞAAT MÜTEAHHİTLERİ KONFEDERASYONU BASIN AÇIKLAMASI

İNŞAAT MÜTEAHHİTLERİ KONFEDERASYONU BASIN AÇIKLAMASI

A+A-

 

 "Betonun kalitesi, hayati önem taşımaktadır"

"Müteahhitlerin, kaliteli beton tedarik etme sorunu vardır"

"İnşaat sektöründe yaşanan sorunların kaynağı, 'Müteahhitlik Hizmet Yasası'nın olmayışındandır.

Türkiye’de, daha fazla kar elde etmek isteyen, sözde beton üretim firmalarının olduğu bilinmektedir. İMKON'un da defalarca dile getirdiği konunun iç yüzünü, kamuoyunun bilmesinde yarar görüyoruz.

Beton'un kalitesi, bina güvenliği açısından, hayati önem taşımaktadır. Ancak, kimi beton üreticilerinin Müteahhitlere, C20-25 kalitesinde değil, daha düşük seviyede beton tedarik ettiği görülmektedir. Önceki gün  Rekabet Kurulunda, Türkiye'nin dört bir yanından gelen sektör temsilcilerinin de hazır bulunduğu bir toplantı yapılmış, 'Betonun kalitesi ve denetimler yolları'  üzerinde şikayet ve kaygılar dile getirilmiştir.

Bilindiği üzere, Van depremi sonrası yapılan incelemelerde, yıkılan binaların beton ölçümleri,  C14-15 seviyesinde çıkmıştır. Oysaki;  Müteahhitlerin üretim firmalarından aldığı betonun değeri,  -irsaliyede belirtildiği üzere-,  C20-25 olarak gözükmekteydi. Yani buradan aldatılan, Müteahhit olmuştu. Ancak kamuoyu, müteahhidi, 'çürük bina' yapmakla suçlamıştı.

Yapı denetim firmalarında bu konunun üzerine gitmesine rağmen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı denetimler de, beton kalitesinde standartlara uymayan üretimler görülmüştür.

Konuya bu gerçekler ile bakıldığında Müteahhitler, kaliteli beton tedarik etmede sorunlar yaşanmaktadır. Müteahhitlerin, C-20-25 kalitesinde beton tedarik etmesi, hayati önem taşımaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın İdris Güllüce'nin de bu konuya hassasiyetle yaklaşmasını, destekliyoruz.

Sektörde yaşanan bir çok sorundan birisi, 'betonun kalitesi' sorunudur. Ancak, sektörün daha bir çok sorunu vardır. Bunların başında, 'çürük elma' olarak nitelendirdiğimiz, işini hakkıyla yapan Müteahhitler ile, yapmayanların, kanun çerçevesinde bir birinden ayrılması sorunudur. Tüm bu sorunları ortadan kaldıracak kesin çözüm ise, İMKON'un ve Çevre-Şehircilik Bakanlığının üzerinde çalıştığı, "Müteahhitlik Hizmet Yasası"nın, bir an evvel TBMM gündemine alınıp, yasasının hayata geçirilmesinden geçmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur                                                                       

                                                                                                                 Tahir Tellioğlu

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı

 

Basın iletişim: bilgi@imkon.org.tr  03122856137 / 05322123614

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.