1. HABERLER

  2. SEKTÖR

  3. Ethem Sancak yerli otomobile ışık yaktı
Ethem Sancak yerli otomobile ışık yaktı

Ethem Sancak yerli otomobile ışık yaktı

İşadamı Ethem Sancak, TMSF’nin satışa çıkardığı BMC’ye 725 milyon lira teklif verdi.

A+A-

ETHEM SANCAK’TAN BMC’YE 725 MİLYON LİRALIK TEKLİF GELDİ

Pazarlık cuma sonuçlanacak. Sancak, Devrim otomobilini hatırlatarak “1 milyon araç satılan bir ülkenin kendi markasıyla dünyaya çıkma şansı var” dedi.

 Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından 985 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkartılan BMC için dün düzenlenen ihalede tek teklif, işadamı Ethem Sancak’ın sahibi olduğu Es Mali Yatırım ve Danışmanlık’tan geldi. İhalede en yüksek teklif 725 milyon lira oldu. Teklifin Fon Kurulu onayına sunulmasının ardından cuma günü pazarlık görüşmeleri yapılacak. İşadamı Sancak, markayı satın almaları halinde 500 milyon dolar yatırım yapıp yüzde 100 yerli araç üretecekleri sözünü verdi.

Önce memleket, önce BMC

TMSF’nin Çukurova Holding’den yönetimini devraldığı ağır ve zırhlı araç üreticisi BMC için ihale tarihi daha önce 10 Nisan olarak belirlenmiş ancak katılım olmayınca 30 Nisan’a ertelenmişti. Dün yapılan ihalede tek teklif sahibi Sancak, kapalı zarfla 540 milyon lira teklif verdi. İhale Komisyonu Başkanı Hamit Sarı, BMC’nin 985 milyon lira muhammen bedelle ihaleye çıktığını belirterek Sancak’tan artırım istedi. Sancak teklifini önce 650, ardından 700 milyon liraya çıkardı. Sıkı pazarlıkla geçen ihalede sıcak diyaloglar yaşandı. Sarı “700 milyon yetmez. Bir atak daha rica ediyorum. Muhammen bedel 985 milyon. Sizin ülke sevginiz ve BMC’ye gösterdiğiniz bu ilgi paraya da dönüşecek. Önce memleket, önce BMC. 285 milyon açığınız var” dedi. Bunun üzerine Sancak, mola istedi. Mola sonrası Sancak “Çam sakızı çoban armağanı şeklinde teklifi süslüyoruz, 710 milyon dolar veriyoruz” dedi. Sarı’nın yeni rakam istemesi üzerine Sancak teklifini 725 milyon liraya çıkarttı.  Sarı’nın “750 yapamaz mıyız?” sorusuna Sancak “750 yaparsak cuma günü pazarlığa limitimiz kalmaz” şeklinde cevap verdi ve teklifini 725 milyon lirada tuttu. Sancak daha önce de TMSF’nin satışa çıkardığı Skyturk360 ve Akşam’ı 62 milyon dolara almıştı. 

Çalışanlar sevinçli

Türk Metal İş Sendikası İzmir 1 no’lu Şube Başkanı Halil İbrahim Tosun, Ethem Sancak’ın ihale sırasında yaptığı açıklamaların işçiler açısından umut verici olduğunu söyledi. Fabrikaya satın alındıktan sonra da yatırım yapılması gerektiğini, verilen 725 milyon liralık bedelin buna göre değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden Tosun, şöyle konuştu: “Biz işçiler olarak işin başından beri umutluyduk, yine umutluyuz. Özellikle ihale sürecinde Ethem Bey’in yerli otomobille ilgili açıklamaları çok sevindirici. Şirkete bakış açısının çalışanlarla aynı çerçevede olduğunu gördük. Biz daha fazla üretmek istiyoruz. Bu fabrikayı alıp büyütmek, yerli marka yaratmak isteyen birinin talip olması bizi sevindirdi. Ethem Bey daha önce de fabrikaya gelmiş, görüşme fırsatı bulmuştuk. Biz Sancak Grubu’nun bu işe gönül verdiğini, fabrikaya ivme katacağına inanıyoruz.”

BMC’ye Katarlı ortakla birlikte 500 milyon $ yatırım yapacak

İhale sonrası soruları yanıtlayan işadamı Ethem Sancak bu pazarlık sonucunda son tekliflerinin 725 milyon olarak gerçekleştiğini belirterek “Açık artırmanın baz teşkil ettiği sözleşme gereği bu şirket kime kalırsa 200 milyon liraya yakın bir borç üstlenmek durumunda kalacak. Bunlar, çalışanların kıdem tazminatları, ürünlerin tamamlanması ve bir takım taahhütlerin doğal sonucudur. Dolayısıyla bizim buraya verdiğimiz teklif 925 milyon lira tutarında bir değer olarak hesap edilmelidir” dedi. BMC’yi alırken, Katar’dan bir ortak ile stratejik işbirliği yapacaklarını söyleyen Ethem Sancak “Anlaştığımız zaman bunları deklare edeceğiz. İmzaları attığımız zaman ilan edeceğiz” dedi. Ancak isim vermedi. Ethem Sancak, BMC’nin Türkiye’nin en önemli kurumlardan biri olduğunu ancak son 3 yıldır durma noktasına geldiğini dile getirdi. Sancak “BMC’de en önemli değer oraya emek veren işçilerdir. İşçiler aylarca para almamalarına karşın makinaların pas tutmamasını engellemişlerdir” dedi. Türkiye’de otomotivin montajdan ibaret olduğunu dile getiren Sancak, yıllık bir milyon satışlara ulaşan ülkenin kendi markasıyla dünya piyasalarına çıkabilme şansı bulunduğunu belirterek “İhale lehimize sonuçlandığında bu tesise 500 milyon dolar yatırım yaparak tamamen yerli ürünlerle dünyayla rekabet etmeyi hedefliyoruz. Türkiye 60’lı yıllarda millileşme denemeleri yaşadı. Devrim otomobilini üretti. Ancak bu hayal yarıda kaldı. Biz bu tesisi aldığımız takdirde Türk markasının tamamen kendi teknolojisi ile üreteceği araçlarla var etmek hedefindeyiz” dedi.

HEDEFİM SAVUNMA VE MEDYA

Türkiye’nin bugün savunma sanayisinin bel kemiğini oluşturan bazı işleri yapabileceğinin altını çizen Ethem Sancak, şöyle devam etti: “Niye kendi tankımızı, savaş gemimizi, roketimizi üretmeyelim? Bizim Ukrayna’dan Çin’den ne eksiğimiz var? Tabii ki bu işlere soyunacağız. Girişimcinin bir görevi de ülkenin stratejik hedefine uygun faaliyet göstermesidir. Bu bir girişimcilik görevidir. Girişimci ‘ülkem yoksa ben yokum’ diye düşünmek zorunda. Ben de önümüzdeki 20 yıla ilişkin kendimi konumlandırdım ve kendime iki tane stratejik hedef belirledim. Birisi Asya’yı da etkileyecek güçlü bir medya sektörü inşa etmek. İkincisi ise savunma sanayisinde güçlü bir konuma gelmek, buna da otomotiv sanayisiyle başlamak.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.