1. HABERLER

  2. ANKARA

  3. ESDER: AHİLİK KÜLTÜRÜ ARNAVUTLUK’TA CAN BULDU
ESDER: AHİLİK KÜLTÜRÜ ARNAVUTLUK’TA CAN BULDU

ESDER: AHİLİK KÜLTÜRÜ ARNAVUTLUK’TA CAN BULDU

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği(ESDER)'nin geleneksel hale getirdiği Balkan coğrafyasında Ahilik Kutlamaları etkinliği bu yıl Arnavutluk’ta icra edildi.

A+A-

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği(ESDER)'nin geleneksel hale getirdiği Balkan coğrafyasında Ahilik Kutlamaları etkinliği bu yıl Arnavutluk’ta icra edildi. Başkent Tiran’daki tarihi Ethem Bey Camii önünde ve Elbasan halk meydanında 2 gün süren Ahilik kültürü ve Esnaf Bayramı kutlamaları, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Yunus Emre Enstitüsü'nün destekleriyle Esnaf ve Sanatkarlar Derneğince (ESDER) düzenlendi.

Seminer, konferans, kaybolmuş meslekler resim sergisi ve sed kuşanma töreni şeklindeki etkinlikler Arnavutluk’un üç şehrinde Shoder, Tiran ve Elbasan’da yapıldı. ESDER bu etkinliklerle Balkanlar’da Osmanlı ruhunun ışıklarını yaktı ve iki ülke arasındaki tarihi ve kültürel bağlılığın ne kadar güçlü olduğunu vurgulamış oldu.

Geçmişten bugüne Ahiliğin anlatıldığı etkinlikler kapsamında başkent Tiran’da yapılan törene, TİKA Tiran Koordinatörü Prof. Dr. Birol Çetin, Yunus Emre Enstitüsü Tiran Koordinatörü Tayfun Kalkan, Tiran Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Muharrem Can, Kadın esnaflar derneği başkanı Flutura Xhabıja, çok sayıda esnaf ve sanatkar, Yunus Emre Enstitüsü çalışanları ve öğrencileri, ESDER Genel Başkanı Mahmut Çelikus,  yönetim kurulu üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Tiran’daki tören'de konuşan TİKA temsilcisi Prof. Dr. Birol Çetin, Ahiliğin Türk kültürünün bir parçası olarak Arnavutluk’ta da tanıtıldığını söyledi. Çetin, “Aslında Ahilik buradaki halk ve esnafın yabancı olduğu bir gelenek değil. Çağımızda özellikle kapitalizmin her geçen gün gücünü artırdığı bir ortamda insani değerlerin, paylaşmanın ve kardeşliğin yeniden canlandırılması için Ahilik kültürünün bu topraklarda yeniden hayat bulması gerekiyor. Balkanlar'da yüzyıllardır hakimiyet sağlamış Osmanlı kültürü olan Ahilik'i bu topraklarda yaşatmaya çalıştıklarını, Türkiye ile Arnavutluk arasındaki dostluk ve kardeşliğin bu tür etkinliklerle daha da iyi olacağını” dile getirdi.

ESDER Genel Başkanı Mahmut Çelikus, "Esnaf" kelimesinin evrensel bir kavram olduğunu belirterek,  " Arnavutça'da, Boşnakça'da, Makedonca'da, ve Türkçe'de esnaf kelimesi aynı. Dolayısıyla esnaf ve sanatkâr ifadeleri Balkanlar'da ortak bir dil oluşturmuş" dedi. İnsanlar arasındaki sosyal ilişkilerin, dostlukların, ahbaplıkların, barışın ve kardeşliğin var olabilmesi için esnaf ve sanatkârın kendi arasında geliştirdiği bir ticari dil olduğuna dikkati çeken Çelikus, "Hepimiz deriz ki "Bir insanı tanımak için onunla alışveriş yapacaksın". Alışverişte paylaşmak esastır. Eğer alan da veren de karlı çıkarsa, o alışveriş devamlı olur. Biri diğerini aldatırsa o alışveriş orada biter. Dolayısıyla, ticaretin, hem dostluğu geliştiren hem de engelleyen bir yapısı vardır. Eğer doğru, samimi bir ticaret yapılırsa dostluklar gelişir" şeklinde konuştu.

Geleneksel "Şed Kuşanma Töreni" büyük ilgi gördü

Şed kuşanma töreni öncesi Yunus Emre Enstitüsü çalışanı Juleda Hanı giymiş olduğu yöresel kıyafetle Bacıyan-ı Rum nasihati okudu. Ahilik nasihatinin Arnavutça çevirisi seslendirilirken, halk bu nasihati  ilgiyle dinledi. Ardından tarihi yürüyüş yolu üzerinde, Ahilikte ustalığa kabul edilen düzenlenen "şed kuşanma" töreni gerçekleştirildi.

Törende, ayakkabı ustasının yanında 5 yıl kalfalık yapan bir gencin Ahiliğe kabulü aslına uygun olarak canlandırıldı. Geleneksel kıyafetlerin giyindiği ve Ahilik'te "şed kuşanma" adı verilen bu törene esnaf ve halk büyük ilgi gösterdi.

Yapılan bu törenin ardından vatandaşlara Ahi pilavı, kavurma, mevlid şekeri, Türkçe ve Arnavutça Ahilik nasihati ile kalem ve bloknot dağıtıldı.

Bu etkinliğe Türkiye’den birçok ünlü işadamı da katıldı. Arnavutluk’la Türkiye arasındaki ticari ilişkiler de düzenlenen toplantılarda masaya yatırıldı.Ankara Kalkınma Ajansı Başkanı Arif Sayık Arnavutluk’ta Osmanlı’dan kalma yok olmak üzere olan mesleklere sahip çıkacaklarını belirtti.

Emin Otomotiv’in sahibi Emin Üstün, Kahramanlar İnşaat’ın sahibi Ziya Kahraman, Türk Capital’in Müdürü Emin Oran da Arnavutlukla ilgili araştırma içinde olduklarını belirttiler.

Ahilik, etkinliğin 2. Gününde Elbasan’da kutlandı

Ahilik kültürü ve esnaf bayramı kutlamaları 2. Gününde tarihi Elbasan şehrinde kutlandı. Buradaki törene Elbasan belediye başkanı ve çalışanları, Yunus Emre Enstitüsü temsilcisi Tayfun Kalkan, Uzman Fatos Dıbra, Organizasyon sorumlusu Malik Hasa, ESDER yönetimi ve Elbasan esnaf ve sanatkarlar odası temsilcileri ve yerel halk katılım gösterdi.

Burada yapılan etkinlikte konuşmacılar Ahiliğin önemine değindi. Yerli halk, Genel Başkan Çelikus’tan bazı taleplerde bulundu, “Elbasan halkı, bizleri yalnız bırakmadığınız için teşekkür ederiz. Bu topraklarda özümüzü hatırlattınız, Kutlamaların her yıl yapılmasını sizden istiyoruz” şeklinde taleplerini iletti. Çelikus kendisine yöneltilen bu ricayı yetkililere bildireceğini dile getirdi.

Şed kuşanma ekibinin gösterisini özellikle çocuklar hayranlıkla izledi. Yapılan bu törenin ardından vatandaşlara Ahi pilavı, kavurma, mevlid şekeri, Türkçe ve Arnavutça Ahilik nasihati ile kalem ve bloknot dağıtıldı.

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.