
AB bütçe krizi tarım fonlarını da vurdu
Krizi atlatamayan Avrupa Birliği’nin (AB), Ukrayna politikası ve Rusya ambargosundan da artık iyice yorulduğu görülüyor. 2015 yılı bütçesi üzerinde anlaşamayan AB, yeni yıla “acil durum bütçesi” ile girmeye hazırlanırken, aynı zamanda tarım garanti fonund
Bu ayın başında 18 üyeli Euro bölgesi için 2014 yılı büyüme tahminini daha önce %1,2 olarak açıklayan AB, bu rakamı %0,8'e indirdi. 2015 yılı için de tahminler %1,1'e düşürüldü. Birliğin en güçlü ekonomilerinden Alman ekonomisi yatay büyüme seyrine devam ederken, Fransa ve İtalya'da halen ekonomik canlanmaya dair bir işaret görülmüyor. Oysa birkaç ay öncesine kadar Euro bölgesi krizinin atlatılmaya başlandığı konuşuluyordu. Ancak bazı uzmanlar, durumun giderek derinleştiği ve başta istihdam olmak üzere diğer ekonomik göstergelerde de bir iyileşme olmadığı yönünde görüş bildirmeye devam ediyorlar.
Kafaların bu denli karışık olduğu bir dönemde Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve Üye Ülkeler arasında birkaç gün önce yaşanan bütçe krizi, problemlerin giderek Avrupa'yı daha da yorduğunu gösteriyor. Bütçe görüşmelerinde uzlaşma sağlayamayan Parlamento ve Üye Ülkelerin bu tutumu, AB'deki kriz korkularını yeniden su yüzüne çıkardı.
Şimdi bütçe sil baştan ele alınacak. Şayet, Aralık ayında görüşülecek yeni bütçe tasarısı üzerinde de anlaşma sağlanamazsa AB, 2015 yılına "acil durum bütçesi" ile girecek.
Rusya'nın gıda ambargosu ise Birlik için ayrı bir sorun. Rusya'ya yaptırımların genişletilmesi gündeme geldiğinden beri, bu konuda üye ülkeler arasında tek bir ortak görüş olmadığı biliniyor. İngiltere ve Polonya'nın Rusya'ya yaptırımların genişletilmesini hararetle savunmalarına karşılık, tam üyelik görüşmeleri devam eden ve Almanya'nın desteğini açıkça açıkladığı Sırbistan buna karşı olduğunu resmi ağızlardan açıkladı. Macaristan, Slovakya, Yunanistan ve Kıbrıs ise yaptırımların genişletilmesi önerisine sıcak bakmıyorlar.
Yaptırımları genişletmek bir yana, halihazırdaki AB yaptırımlarına misilleme olarak Rusya'nın uyguladığı gıda ambargosunun bile Birlik ekonomisini zora soktuğu görülüyor. AB Komisyonunun ambargonun etkilerini gidermek için 2015 yılı rezervine ayırdığı fonların üçte ikisinden fazlası (433 milyon Euro'nun 344 milyonu) şimdiden harcandı bile. Bu nedenle Komisyon, Ağustos'tan beri yıllık 5 milyar Euro değerindeki Rusya pazarından ayrı kalan sektörün sıkıntısına rağmen, genişletilmiş 2015 Avrupa Tarımsal Garanti Fonu'nu 448 milyon Euro kadar azaltacağını açıkladı.
Ancak bu öneri geçtiğimiz hafta toplanan AB Tarım Konseyi'ne katılan 21 ülke bakanı tarafından itirazla karşılandı. Ortak bir açıklama yapan bakanlar, Konsey Başkanlığına şu mesajı iletti:
"Avrupa tarım sektörünün durumu endişe verici. Son aylarda alınan önlemlere rağmen meyve ve sebze sektöründe bazı temel ürünlerin ekonomik durumu halen sıkıntıda. Ayrıca hayvancılık pazarı, özellikle de süt, büyük baş ve domuz sektörü, ciddi şekilde sıkıntıya girdi, fiyatlar açıkça düşüş eğilimine girdi. Bu durumun yarattığı ekonomik zorluklar zaten hassas olan birçok hayvan çiftliğini tehlikeye sokabilir".
Avrupa çiftçi örgütü Copa-Cogeca da bakanları destekleyen bir açıklama yayınladı. Örgütün Genel Sekreteri Pekka Pesonen tarafından yapılan açıklamada, fiyatların bazı sektörlerde %50'ye kadar düştüğü belirtildi. Copa-Cogeca, henüz Avrupa domuz eti sektörüne herhangi bir destek aktarılmamışken ve Rusya pazarı Ocak ayından beri kapalıyken, AB Komisyonunun 2015'te harcamalarda kesinti yapılmasını önermesinin kabul edilemez olduğunu kaydetti.
Copa-Cogeca açıklamasında bazı bölgelerde süt fiyatlarının %30-40 oranında düştüğünü, bu nedenle Komisyon'un peynir için özel depolama programını geçici olarak durdurmasından "esef duyduğunu" programın ciddi şekilde etkilenen Letonya, Estonya, Litvanya ve Finlandiya gibi ülkeler için açık tutulması gerektiğini belirtti. Ocak'tan itibaren meyve ve sebzeler için de harekete geçilmesini öneren çiftçi örgütü, meyve ve sebzelerin pazardan toplanarak hayır kurumlarına ya da gıda dışı kullanıma gönderilmesini istedi.
Görünen o ki; bir yandan bütçe krizi ve kesintiler dolayısıyla, diğer yandan da Rusya ambargosu nedeniyle AB tarımı zor günlerden geçiyor. Geçtiğimiz günlerde bir Alman kanalına konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ambargonun AB'ye zararının 7 milyar dolar seviyesinde olduğunu açıkladı. Bu hızla giderse AB, hesapladığından daha büyük bir zarara uğrayabilir. Rusya'ya yaptırımların bumerang etkisi yaratıp yaratmayacağı uzun süredir tartışılıyordu. Anlaşılan o ki; böyle bir etki oluştu.
http://www.sabah.com.tr/ekonomi/2014/11/20/ab-butce-krizi-tarim-fonlarini-da-vurdu
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.